Antikens Egypten
Historiska hår

Antikens Egypten

Antikens Egypten har länge fascinerat människan och en av de mest karaktäristiska aspekterna av denna enormt sofistikerade och avancerade kultur var utseendet. För de gamla egyptierna handlade en persons utseende inte bara om skönhet utan även identitet, status och hälsa. Just håret är något man varken behöver vara arkeolog eller historiker för att kunna känna igen en antik egyptisk skulptur eller målning på, och i maskeradsammanhang brukar det räcka med en specifik peruk för att alla ska kunna identifiera någon som Kleopatra.

För hälsa och status

Eftersom Egypten är ett hett land började dess befolkning redan på ett tidigt stadium raka av sig håret för att svalka sig och undvika ohyra. Var man präst förväntades man till och med raka av sig allt kroppshår, och faraonernas hår ansågs vara så heligt att ingen annan än de själva någonsin fick betrakta det. Det berodde på att regenten betraktades som gudomlig och hade total makt. Med håret som klipptes av gjorde man peruker som man sedan kunde ha på sig på fester och i andra offentliga sammanhang, och det var mycket populärt med intrikata, flätade frisyrer, vackra diadem och smycken. Det var också vanligt att man på fester satte på sig ett slags vaxkoner av parfym på huvudet som smälte under partyts gång och gav dess bärare en härlig doft.

Barn och ungdomar i antikens Egypten brukade gå omkring helt skalliga förutom en tofs som fick växa på sidan av huvudet och som de fick behålla. Bland vuxna fick man göra som man själv ville och valde man att behålla sitt naturliga hår var det inte ovanligt att man antingen lockade eller flätade det. Män brukade vara kortklippta och bland kvinnor var det också populärt med pagefrisyrer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *