Alla vill se ut som Rachel
Kända kalufser

Alla vill se ut som Rachel

Få frisyrer har haft en så enorm genomslagskraft som karaktären Rachel i den amerikanske TV-serien Vänner. Den till synes ganska naturliga looken fick en enorm fanskara över hela världen och man kunde knalla in på i princip vilken frisörsalong som helst och be om en ”Rachel” utan att behöva förklara någonting annat, men hur uppkom den här stilen och varför blev den så populär? Vad har den inneburit för Rachel själv, den grekisk-amerikanska skådespelerskan Jennifer Aniston?

En stor TV-hit

TV-serien Friends, eller Vänner som den fick heta på svenska, kom ut på 90-talet och blev snabbt en stor succé i hela världen. Serien följde sex vänner i New York, deras äventyr, kärlek, bråk och familjer och även om den i grund och botten var en komedi behandlade den även en hel del allvarliga ämnen. Jennifer Aniston fick rollen som Rachel, en rik och bortskämd tjej som under hela sitt liv haft det väl förspänt och inte riktigt förstår att inte alla delat hennes erfarenheter. Bästa kompisen Monica, till exempel, har under sin uppväxt varit överviktig och kämpar fortfarande med olika tvångsbeteenden och vännen Phoebe är en hippie som lever uppe bland molnen för det mesta.p>

Rachel var inte nödvändigtvis den populäraste karaktären i serien, men hennes frisyr slog däremot igenom som en murbräcka. Den var en rolig kombination av välfriserat och rufsigt, långt och kort och gav Aniston ett kul och lite annorlunda utseende. Längdmässigt nådde den ungefär till axlarna men var samtidigt mycket etappklippt och var kammad i en sidbena som var fastsatt med en hårnål.

Frisyren ”The Rachel” skapades av frisören och stylisten Chris McMillan som enligt egen utsago var hög när han hittade på den. Hur det än är med den saken var frisyren något oplanerad, då McMillan egentligen kämpade med att få Anistons etappklippta hår att växa ut ordentligt. Genom att rufsa till den lite syntes de olika längderna inte lika mycket, och Rachel hade fått sitt unika utseende.

Alla efterapar

Efter att ”The Rachel” slagit igenom var det många kändisar som villa ha just det utseendet, och inom kort såg man folk i tidningar och TV-rutor bära den lättigenkännliga frisyren. Bland de första att adoptera stilen var Meg Ryan och Tyra Banks, men snart följde även andra stora namn som Jennifer Lopez och Scarlett Johansson. Till skillnad från många andra modefrisyrer har ”The Rachel” aldrig riktigt försvunnit, och ses fortfarande här och där i olika sammanhang både bland kända och okända.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *