Kameleonten Madonna
Kända kalufser

Kameleonten Madonna

Den amerikanska artisten Madonna kan betraktas som en av den moderna tidens stora trendsättare och det handlar inte bara om hennes sånger och kläder utan i allra högsta grad också om hennes hår. Få celebriteter har bytt frisyr så många gånger som hon har, och det ständiga ombytet har inspirerat många yngre artister att göra detsamma, inte minst Lady Gaga och Katy Perry.

Oavsett om man gillar hennes musik eller ej, och om man tycker att hon själv är intressant eller inte, går det inte att förneka att Madonna är en av världens mest berömda personer och hennes många frisyrer har genom tiderna bemötts med både ros och ris. Här ska vi ta en titt på några av hennes mest ikoniska lookar.

Början av karriären

När Madonna var en ung, fattig artist på New Yorks klubbscen hade hon för det mesta korta frisyrer som passade hennes lite rebelliska och uppkäftiga personlighet. I början av 80-talet började hon bli alltmer populär i klubbkretsar, och fick släppa sin första skiva ”Madonna” där bland annat låten ”Everybody” blev en stor hit. Vid det här laget hade håret fått växa lite och den naturligt mörkhåriga sångerskan blivit blond, och på skivomslaget har hon en stor och ganska vild kalufs.

Det var dock med den andra skivan och jättehiten ”Like a Virgin” som Madonnas första, riktigt kända look blev känd och som skapade imiterande fans, så kallade Wannabees, över hela jordklotet. Looken bestod av ett lite vilt, axellångt hår ackompanjerat med massor av attiraljer som pärlor, spets, hattar och en myriad av mönster och färger. Sångerskan anspelade också på filmstjärnan Marilyn Monroe, men i en modernare och lite punkigare version.

Det första, stora ombytet

Genom hela åttiotalet fortsatte Madonna med sina vitblonderade frisyrer och stilen gick hela tiden hand i hand med klassiska Hollywoodstjärnor fast i en sexigare och lite råare form. Längden på håret varierade, men en av de mest ikoniska stilarna kom med den världsturné som hon drog igång i början på nittiotalet där hon bar håret i en hög, åtstramad hästsvans och hade på sig en korsett av Jean-Paul Gaultier. Madonnas stil var fortfarande extravagant men nu mer avskalad och exklusiv, och inte full av accessoarer.

Det var dock nu som sångerskan gjorde ett rakt avhopp från sin blonda stil och gick tillbaka till sin naturliga hårfärg. I videon ”Like a Prayer” har hon en naturlig, mörk frisyr och efter att ha blivit mor lät hon håret växa långt, vilket gav hennes look i videon ”Frozen” en mer mogen och mystisk känsla.

Idag

Madonna hade inte varit Madonna om hon inte fortsatt med sina olika frisyrer och stilar, och efter att omväxlande varit blond och mörk i olika perioder, har hon nu gått in för sin Madam X-look, som är strikt och åtstramad med inslag av Frida Kahlo. Så länge hon lever kommer Madonna fortsätta att överraska sin publik och det håller henne ständigt aktuell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *