Dreadlocks
Kända kalufser

Dreadlocks

Om det är någon frisyr som associeras starkt med en viss kultur och musikstil är det så kallade dreadlocks; långa, hoptovade hårslingor som fått sitt namn från den förskräckelse, ”dread” som västerländska kolonialister kände då de för första gången fick se frisyrerna.

Trots att de flesta associerar just dreadlocks med den västindiska rastafarikulturen, där radarexemplet är Bob Marley, är den här sortens frisyr mycket äldre och mer mångkulturell än vad man skulle kunna tro. Avbildningar från antikens Egypten, Grekland och Indien har visat att man sedan urminnes tider haft den här typen av lockar, och vad många säkert inte känner till att det också var en slags symbolisk frisyr bland tidiga kristna asketer.

Hur får man dreadlocks?

Alla människor kan skaffa sig dreadlocks och metoderna att skapa dem varierar ganska radikalt. Man kan till exempel välja att helt enkelt sluta borsta håret, men då får man räkna med att lockarna blir ganska få och oregelbundet hopklumpade. Ett mer raffinerat sätt att få till dreadlocks är att tupera hårslingor samtidigt som man tvinnar dem mellan händerna. Det här görs bland annat på hårsalonger och ger mindre och mer regelbundna lockar, i stil med exempelvis Lisa Bonet eller Whoopi Goldberg.

Om man skulle ångra sig är inte allt hopp ute; det går faktiskt att reda ut dreadlocks igen även om det kan ta tid och vara ganska så smärtsamt. Det vanligaste sättet är att klippa lockarna till viss del, och sedan karda ut dem sakta med säkert med hjälp av balsam eller oljor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *