Styrkan sitter i håret
Historiska hår

Styrkan sitter i håret

Går man tillbaka till den antika mytologin och historieberättandet upptäcker man snart att det finns ett flertal berömda sagor om hur kraften sitter i kalufsen. Vem har till exempel inte hört talas om den skräckinjagande Medusa, vars blick förstenade den som mötte hennes ögon och vars hår bestod av ormar?

Ska man fortsätta med den grekiska mytologin finns det också en mindre känd berättelse om en kung vid namn Nisus, som hade en lock av purpurfärgat hår som skyddade honom från allt ont. Nisus råkade dock på kant med den legendariske kung Minos av Kreta, han med Minotauren och labyrinten, som förförde dennes dotter och fick henne att klippa av faderns lock. Med den kunde Minos enkelt besegra Nisus och ta dennes stad. Som tack för hjälpen lät Minos dränka dottern, helt i enlighet med tidens ideal då det ansågs vara betydligt värre att förråda sina föräldrar än att lura någon att göra något omoraliskt.

Håret i Bibeln

Den kanske mest berömda berättelsen om styrka och hår hittar vi dock i Bibeln. I det Gamla Testamentet möter vi hjälten Samson, vars enorma kraft ligger i hans svallande lockar. Samson är så stark att han alldeles på egen hand lyckas besegra en hel armé och han brottar ner ett lejon utan några som helst problem. Det här gör honom fullkomligen oövervinnerlig, och det enda sättet att komma åt honom är att klippa av hans hår. När han så förälskar sig i den vackra Delila, lyckas hans fiender muta henne att förråda Samson, och så blir hjälten av med både sina lockar och sin kraft. Styrkan återkommer dock när håret vuxit ut igen, och han får sin hämnd genom att låta ett tempel kollapsa och döda hans fiender.

I nordisk mytologi

Bland de många nordiska myterna finns även här fantastiska berättelser som handlar om hår. Den vackra fertilitetsgudinnan Sif hade till exempel ett gyllene hår som representerade vetefälten och allt som hade med växtlighet och fruktsamhet att göra. När den illmarige Loki klippte av henne håret blev hon så upprörd att det påverkade hela hennes väsen och då klev självaste Tor in och tvingade honom att tillverka en vacker och gyllene huvudbonad som Sif kunde ha på sig och därmed bli lycklig igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *