Hårets symbolik
Kända kalufser

Hårets symbolik

Kvinnans hår har liksom alltid tagit över uppmärksamheten och männens kalufser har inte hamnat i blickfånget lika mycket. I många samhällen spelar kvinnans hår så stor roll att det anses som ett sensuellt attribut som bara ska vara till för hennes make. Dock kan vi vara överens om att mannens ansiktshår också har stor betydelse ute i världen och att det skänker karaktär åt ett ansikte.

[IMAGE=eo9vRQdZTzFw.jpg]

Symboliken

[IMAGE=e57ehnb4JEgL.jpg]

Håret har en viss symbolik – det visar styrka och förmåga att kommunicera. Det räcker med att blicka tillbaka på indianerna som förr kunde skalpera en fiende för att visa att man hade lyckats beröva personen det viktigaste denne hade. Hår beskrivs också som ett gudomligt attribut i ett flertal berättelser. I samma veva anses håret besitta en högre uppsatt styrka som rent av kan vara ouppnåelig. Hur håret har kommit att få en sådan viktig plats är svårt att säga men nog ger ett hår mer liv åt hela människan.

[IMAGE=czGt9Qd85261.jpg]

Mäns och kvinnors hår

Mäns och kvinnors hår och framför allt hårmodet har bivit alltmer separerade och framträdande genom åren. Bara för 300 år sedan använde man peruker som i stort sett såg ungefär likadana ut. Detta dels eftersom det hade varit för svårt att göra lockarna och krusidullerna på egen hand och dels med tanke på att det egna håret var så äckligt och fullt med löss att det hade skrämt slag på varenda krake.

Idag är det vanligast att kvinnor har lite längre hår och männen en kortare frisyr, men det är naturligtvis inte ristat i sten. Många kvinnor ser mycket vackra ut i kort hår och det finns män som passar ypperligt i en hästsvans. Det som dock har kommit att bli en allt större återkommande trend är grooming, bestående av män som går och blir klippta och ansade hos en barberare. Därför har det startats upp ett stort antal barberare som säljer grooming-produkter på hyllorna. Att raka sig hemma är bara ett nödvändigt ont, men hos barberaren blir du som man väl ompysslad och går rejält snygg därifrån.

Om du funderar på att starta upp en barberarshop och bli egen företagare kan det vara ett gynnsamt koncept. Nischa dig gärna – kanske med café eller butik i samma lokal. Till din affärsidé kan du få finansiell hjälp av Capcito som ser till att ditt nya företag går runt i uppstarten.

Det magiska håret

I många sagor och sägner förknippas håret även med trolldom och häxeri. För längesedan hittade man på de mest knepiga påståenden om hår, som i sin tur var ursäkter för udda utseenden. Ofta anklagades kvinnor med skalliga barn, barn med lockigt hår, eller extremt tunnhåriga barn ha gjort något galet vid födseln eller havandeskapet. Många trodde även att hår kunde användas för att förgifta och trolla bort något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *