Historien om håret
Historiska hår

Historien om håret

Håret har alltid varit en mycket viktig del av människans liv av flera olika anledningar. Först och främst ur en rent evolutionistisk synvinkel då det fyller funktionen att skydda och värma kroppen. Faktum är att vi människor fortfarande har päls men att den tunnats ut så radikalt att vi inte längre brukar benämnda den som sådan.

Förutom den rent fysiska aspekten av hår har personliga frisyrer och stilar också spelat en stor roll genom historien då de varit en fråga om status och kulturell tillhörighet. Genom att bära håret på ett visst sätt kunde olika stammar och folkslag till exempel identifiera sig i relation till andra, och inom religionen har både hår och huvudbonader spelat stor roll. Saker som hårfärg och accessoarer har också varit av stor vikt genom tiderna, och även inom den moderna popkulturen är det många kända personer som blivit berömda för sina kalufser eller hårfärger.

Utställningar om hår

Just vilken roll som håret spelat för oss människor rent socialt är ett intressant ämne som det bland annat gjorts en utställning om av Nordiska Museet, där man tittat på hur olika frisyrer betraktats rent historiskt. Här berättas att långt hår en gång i tiden var en symbol för dålig moral och lössläppthet inom många kulturer, och hur skägg eller inte skägg har representerat olika saker under olika epoker. Under antikens Grekland ansågs till exempel ett stort skägg vara ett tecken på vishet och de flesta filosofer avporträtterades gärna med heltäckande ansiktsbehåring. Romarna, å andra sidan, föredrog den slätrakade stilen då det ansågs vara ett tecken på att man var sofistikerad. Under medeltiden fanns till och med en vidskepelse att ett rejält skägg kunde skydda mot tandvärk!

Under 1900-talet har det funnits fler olika hårstilar än någonsin, och hur man varit klippt har ofta varit en politisk symbol. Under början av århundradet var det till exempel många kvinnor som valde att lämna de intrikata frisyrer som varit så populära till förmån för korta kalufser. Det stod för frihet och självständighet och blev snabbt en symbol för dem som kämpade för kvinnors rättigheter i samhället.

Modet ändras

Frisyrer har också i allra högsta grad varit en modefråga och genom att bara titta på de senaste hundra åren kan man se stora förändringar men också trender att då och då ta ett steg tillbaka. Den kortklippta 20-tals stilen kom till exempel tillbaka på 60-talet, inte minst genom modellen Twiggy, och 70-talets långa, naturliga hår är idag mycket populärt igen, för att inte tala om mäns förkärlek för både vattenkammat hår och stora skägg i dagens läge. Många ber dock till modegudarna att 80-talets hårsvall och hockeyfrillor aldrig ska komma tillbaka, men med mode är det som det är och har alltid varit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *