Peruker i historien
Historiska hår

Peruker i historien

 

1600- och 1700-talens kläd- och frisyrstil var en av historiens mest utmärkande, och det berodde inte minst på de enormt intrikata peruker som blev så populära på sin tid. De fanns i allehanda modeller och färger, och vid fester och maskerader tävlade kvinnorna om vem som hade de mest fantasifulla kreationerna. Man kunde dekorera sina peruker med blommor, modeller av skepp eller till och med riktiga fågelbon och de förekom i allehanda färger.

Att bära peruk var dock ingen nyhet. Redan under antikens Egypten var det vanligt för både kungligheter och vanligt folk att bära peruker, och vid särskilda festligheter brukade både romerska män och kvinnor plocka fram särskild kreationer. Det var dock efter medeltiden som modet blev så stort i Europa, och det berodde bland annat på att de engelska och franska monarkerna gjorde dem populära.

Anledningen till att peruker blev populära hade även delvis med den personliga hygienen att göra. Då det var vanligt med löss var det många som föredrog att raka av sig sitt naturliga hår för att slippa ohyran och istället använda peruker när man var ute i sällskap med andra människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *