Mjäll
Vanliga hårproblem

Mjäll

Ett av de absolut vanligaste problemen som har med håret att göra är mjäll, vilket inte minst märks av det enorma utbud av mjällschampon som finns ute på marknaden. Att ha mjäll är inte alls farligt men däremot kan det få en hel del psykologiska konsekvenser då den drabbade ofta skäms för sitt tillstånd.

Som tur är vet man idag en hel del om vad mjäll är och hur det kan botas. Det kommer hela tiden ut nya behandlingsmetoder mot det och med lite envishet kan man bli av med det permanent.

Vad är mjäll?

Mjäll drabbar nästan hälften av alla människor någon gång i livet och yttrar sig som flagnande hud i hårbottnen. Det finns olika typer av mjäll där den allra vanligaste är helt torr och ser ut som vita dammkorn som hamnar på axlarna under dagens lopp. Har man på sig mörka klädesplagg syns mjäll mycket tydligt, varav personer som drabbats tenderar att föredra ljusare eller mönstrade kläder i stället.

Egentligen är hudavsöndring något helt naturligt då kroppen ständigt förnyar sina lager av celler. Den döda huden faller av som ett tunt damm och syns i de flesta fall inte, men om man har fått mjäll fäller man extra mycket vilket alltså kan ses med blotta ögat. Även djur kan drabbas av mjäll.

Den andra typen av mjäll brukar kallas för fet mjäll då den i stället för små, torra hudflagor yttrar sig som en vit eller gul beläggning i hårbotten. Den här typen beror också på en överproduktion av död hud, men faller inte bort lika snabbt.

Enkla behandlingar

I båda fallen av mjäll kan den som drabbats få allt ifrån svår klåda till ingen irritation överhuvudtaget och för att bli av med problemet krävs att man genomgår behandlingar som brukar vara ganska enkla och som görs i hemmet. Schampon är den allra vanligaste metoden, men man kan också behandla sin hårbotten med äppelcidervinäger, kokosolja och krossad aspirin. Man bör också undvika att använda hårprodukter som mousse och spray.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *